Nagyvilág

Itt a döntés: meg kell semmisíteni a vegyi fegyvereket

Sziria(2)(960x640).jpg (szíria)
Sziria(2)(960x640).jpg (szíria)

A péntek este New Yorkban elfogadott ENSZ BT-határozat az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek kötelező megsemmisítéséről szóló határozatot, amely nem irányoz elő azonnali büntetőintézkedéseket arra az esetre, ha Damaszkusz nem tesz eleget a dokumentumban foglaltaknak.

Szíriára is kötelező

A hetekig tartó orosz-amerikai diplomáciai egyeztetések után helyi idő szerint péntek este New Yorkban elfogadott BT-határozat az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta.

“A mai történelmi jelentőségű határozat hosszú idő óta az első reményteljes hír Szíriáról” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a BT-ben felszólalva közvetlenül a határozat elfogadása után. Arra figyelmeztetett, hogy a vegyi fegyverek felszámolásáról rendelkező határozat elfogadása nem jelent egyben engedélyt arra, hogy folytatódhat az öldöklés Szíriában a hagyományos fegyverekkel.

Ban Ki Mun bejelentette, hogy november közepén tartják meg Genfben a második Szíria-konferenciát. Emlékeztetett arra, hogy a szíriai kormány kész delegációt küldeni Genfbe, és az ellenzék is hajlandóságot mutatott az együttműködésre.

Kényszerrel is élhet az ENSZ

A BT-határozat arra kötelezi Szíriát, hogy helyezze nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit, és tegye lehetővé a fegyverszakértők számára a fegyverraktárakhoz való akadálytalan hozzáférést. A BT-határozat szerint amennyiben Damaszkusz ennek nem tesz eleget, illetve újabb vegyifegyver-támadás történik az országban vagy illetéktelen kezekbe adják a mérges gázokat, az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban a nemzetközi közösség szankciókkal vagy akár erő alkalmazásával kikényszerítheti a követelések végrehajtását, de csak egy újabb, erről szóló BT-határozat elfogadása után.

A BT-határozat szentesíti a politikai átmenet tervét Szíriában, amelyről a tavaly júniusban Genfben tartott Szíria-konferencián született egyezség.

A BT-határozat elfogadása előtt másfél órával hagyta jóvá a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről kidolgozott amerikai-orosz menetrendet. A közel két héttel ezelőtt kidolgozott menetrend elfogadása előfeltétele volt annak, hogy a BT megszavazza a szíriai határozattervezetet.


Fotó: AFP

Ezer tonna ideggáz

A hágai székhelyű szervezetben jóváhagyott menetrend értelmében az OPCW szakértői már kedden elindulnak Szíriába, és október végéig elkészítik jelentésüket a szíriai ideggázokról. A terv szerint november 1-jéig kell megsemmisíteni a vegyi fegyvereket gyártó berendezéseket, és a jövő év közepéig fel kell számolni a raktárakban őrzött, becslések szerint mintegy ezer tonna ideggázt.

Feltehetően több ideggáztámadás is történt a két és fél éve dúló szíriai polgárháború során, és az ENSZ szakemberei jelenleg is Szíriában vannak, vizsgálják a többi esetet.

Az ENSZ adatai szerint a fegyveres belviszályban több mint százezer ember halt meg Szíriában.

Olvasói sztorik