Nagyvilág

Vérszívástól a válásig – Oroszországból szeretettel

Sokkolta Oroszországot, hogy elnökük harmincévi házasság után elválik feleségétől.

Nem volt titok sem az orosz vezetésben, sem az utca emberei között, hogy Vlagyimir Putyin életközössége Ljudmilával, az egykori légikisasszonnyal – aki szemmel láthatóan idegenkedett a nyilvános megjelenésektől – már régen véget ért. A különélés nyilvános bejelentése azonban ledöntötte az ország vezetőinek életére hosszú évek óta ránehezedő tabut. Az orosz elnök és felesége csütörtökön a televízióban jelentette be, hogy házasságuk felbomlott, s közösen döntöttek a válás mellett.

“Oroszországban ez teljesesen új dolog” – kommentálta az esetet Olga Kristanovszkaja, az elitet jól ismerő szakértő, a kormányzó Egységes Oroszország párt egykori tagja. “Az elmúlt két évszázadban egyetlen orosz vezető sem lebbentette fel a fátylat a magánéletéről” – tette hozzá.

Mihail Gorbacsov feleségét, Raiszát leszámítva a szovjet vezetők hitvesei rendszerint a férjük árnyékában éltek, a Kreml vezetőinek magánéleti kalandjait pedig gondosan elrejtették a nagyközönség elől. Csak kevés szovjet polgár tudta, hogy Leninnek, akinek Nagyezsda Krupszkaja volt a felesége, viszonya volt Inessza Armanddal. Putyin is sokáig óvta a nagy nyilvánosságtól magánéletét, bár már évek óta keringenek híresztelések arról, hogy viszonya volt Alina Kabajeva olimpiai bajnok tornásszal. Egyes médiumok még azt is tudni vélték, hogy közös gyermekük is született.

A Moszkovszkij Komszomolec című napilap 2008 áprilisában megfizette az indiszkréció árát, mert néhány napra bezárták, miután felvetette: esetleg új házasságot köt a tornásznővel Putyin, aki az elmúlt években egyedül jelent meg a hivatalos eseményeken, így külföldi látogatásain is, ahol pedig a first lady jelenlétét is elvárják. Az elnököt látogatásaira elkísérő újságírók inkább nem foglalkoztak a témával.

“Ma már világos, hogy az elnök felesége miért nem töltötte be a first lady szerepét. Mindenki elhidegülésükről beszélt volna, és ez rossz fényt vetett volna a nemzet első emberére” – írta a slon.ru liberális hírportál. Az utca emberének a bejelentés csak megerősítette, amit évek óta tudtak. “Kétszáz százalékban biztos vagyok abban, hogy ez a házasság régóta már csak papíron létezett” – jelentette ki Anasztaszija Jeliszjonkova elemző.

Olga Kristanovszkaja szerint az oroszok most arra kíváncsiak, vajon hatvanéves államfőjük újranősül-e. Ha az új feleség fiatal nő lesz, az sértheti a konzervatív választóit, ha pedig nem nősül újra, az csak növelheti a népszerűségét. “Sokan azt fogják gondolni: ő is olyan, mint mi. Nem működött a magánélete. Ez emberi dolog” – vélte a szakértő.

Putyint egy alkalommal felesége vámpírnak nevezte, mire férje közölte: aki három hétig ki tud jönni a feleségével, az hős és emlékművet érdemel – idézi fel az ATV azt a 2001-ben megjelent kötetet, melynek címe „Törékeny barátságok”. A könyvet egy német barátjuk, egy hamburgi bankár felesége, Irene Pietsch írta, aki 1995-ben lett a házaspár ismerőse. „Sajnos, ő egy vámpír” – mondta férjéről tréfálkozva Ljudmila Putyina a német nyelvű könyvben.

Pietsch közölte: Putyina nagyra tartja az őszinteséget, de férje rendre utasította: „kit érdekel a te őszinteséged”. Putyin ekkor elárulta Pietsch-nek, hogy emlékművet érdemlő hős lenne, ha három hétig kibírná Ludmillával. Pietsch arról is beszámolt, hogy Ludmilla Putyin férjét éppen hozzáillő férfinak tartotta, aki nem iszik, és nem veri. Az azonban bosszantotta az asszonyt, hogy férje esténként túl sok időt tölt a barátaival – ezeken a társas összejöveteleken neki csak a felszolgáló szerepe jutott – írja az atv.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik