Nagyvilág

Martonyi: Vigyázni kell a szóhasználatra

A magyar külügyminiszter arra kérte román kollégáját, „legyenek óvatosabbak a politikai nyelvezetüket illetően", mert az félreértéseket okozhat.

Martonyi János és Titus Corlatean négyszemközti megbeszélésen megegyeztek, hogy együttműködésük alapjait megőrzik, a nézeteltéréseket pedig elsősorban egymás között, diplomáciai csatornákon oldják fel.

Martonyi szerint rossz szóhasználat miatt olyan légkör alakulhat ki Romániában, amely a veszélyeztetettség érzését kelti az ottani magyarokban. „Nekem az a lényeg, hogy itt a magyarok otthon érzik-e magukat, biztonságban érzik-e magukat, hogy a jogaikat tiszteletben tarják, vagy esetleg félnek attól, hogy nem ez helyzet. Ez a legfontosabb kérdés, és az én látogatásomnak az a célja, hogy ebben történjen előrelépés” – magyarázta a külügyminiszter.


(Fotó: MTI / Baranyi Ildikó)

Martonyi János hétfő délután érkezett Bukarestbe, hogy egyebek mellett a székely zászlóról és a romániai magyarság autonómiatörekvéseiről tárgyaljon román kollégájával. A találkozót rendkívüli médiaérdeklődés övezi: a két tárcavezető kézfogását több mint 25 újságíró és tucatnyi kamera követte figyelemmel a bukaresti külügyminisztérium előcsarnokában.

A személyes találkozó előtt, néhány hete Martonyi János telefonon is beszélt Titus Corlateannal. Akkor arra jutottak, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést „mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek és normáknak” a figyelembevételével folytatják.

Martonyi János este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel találkozik, majd – a tervek szerint Daniel Barbu román kulturális miniszterrel közösen – a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központjában megnyitja a Bánffy Miklós emlékkiállítást. Kedden a kétkamarás román parlament mindkét házelnöke és Victor Ponta miniszterelnök is fogadja a magyar külügyminisztert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik