Nagyvilág

Súlyos károkat okoznak a gyilkos cicák

Macska (macska)
Macska (macska)

Több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg évente a macskák az Egyesült Államokban, és ezzel az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik az ország vadvilágára nézve - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Nature Communications című online folyóiratban közölt tanulmány készítőinek becslései szerint a házi macskák (Felis catus) évente 1,4-3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős halálát okozzák az Egyesült Államokban. Az adatok azt mutatják, hogy több állat pusztul el évente az országban a macskák karmai között, mint közúti balesetben vagy mérgezésben – adta hírül a BBC News.

A háziasított macskák gyilkos ösztönének hatását korábban már számos szigeten megfigyelték. Ezeken a területeken a macskák az emberekkel együtt vadászva szemezgetnek a helyi vadvilág kínálatából, eddig 33 faj globális kipusztulását okozva. A kontinenseken végzett pusztításuk mértékét azonban nehéz volt nyomon követni.

Nagyobb a kár, mint gondolták

A washingtoni Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) kutatói és az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) munkatársai most olyan tanulmányokat vontak alapos elemzés alá, amelyek a macskák ragadozó hajlamát vizsgálták. Eredményeik szerint a macskák által elkövetett pusztítás mértéke jóval nagyobb, mint azt a korábbi tanulmányok sugallták: a doromboló négylábúak több mint négyszer annyi madár halálát okozták eddig, mint azt korábban becsülték a szakemberek.

A macskák az Egyesült Államokban őshonos madarakra, köztük a vándorrigóra (Turdus migratorius), valamint az erdei cickányhoz, mezei pocokhoz, mókushoz és nyúlhoz hasonló apró emlősökre jelentik a legnagyobb veszélyt. Mint Pete Marra, az SCBI munkatársa hangsúlyozta, a mostani tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a macskák jelentik az egyik legsúlyosabb fenyegetést az Egyesült Államok vadvilágára nézve.

Egy kóbor macska háromszor annyit öl, mint egy házi

A szakemberek szerint a gazdátlan macskák, vagyis az elkóborolt, vadon vagy farmon élő példányok nagyjából háromszor több állatot ölnek meg, mint a házi kedvencként tartott társaik, ám utóbbiak szerepe sem elhanyagolható, ezért gazdáiknak jóval több erőfeszítést kellene tenni annak érdekében, hogy valamelyest kordában tartsák négylábúikat.

(http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21236690)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik