Nagyvilág

Obama másodszor is letette hivatali esküjét

Újból, nagy nyilvánosság előtt is letette második hivatali ciklusára vonatkozó hivatali esküjét Barack Obama újraválasztott amerikai elnök hétfőn.

A fogadalomtétel ezúttal a washingtoni kongresszus lépcsőjén, több mint félmilliós tömeg és tévénézők százmilliói előtt történt.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke idén azért tette le kétszer a hivatali esküt, mert az előző elnöki ciklus január 20-án délben járt le, ez azonban idén vasárnapra esett, amikor nem szokás beiktatási ünnepséget rendezni. Obama az esküt így vasárnap először, hivatalosan és szűk körben a Fehér Házban tette le, s ezt hétfőn nagy nyilvánosság előtt megismételte.

Obama előtt letette hivatali esküjét Joe Biden alelnök is.

Egyszer már letetették az esküt, idén azért kell dupláznia, mert első mandátuma az alkotmány értelmében január 20-án délben járt le, ez azonban idén éppen vasárnapra esett, és a hétnek ezen a napján a hagyományok szerint beiktatási ünnepséget rendezni nem szokás. Obama ezért először szűk körben már vasárnap felesküdött, hétfőn pedig az ünneplésére összegyűlő tömegek előtt is fogadalmat tesz. Ilyen naptári egybeesés utoljára Ronald Reagan újraválasztása után, 1985-ben történt.

Érdekesség, hogy Obama az első hivatali esküjét is kétszer tette le. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke ugyanis először szórendet tévesztett a fogadalom szövegében, és az újdonsült elnök attól tartott, hogy emiatt az nem felel meg a törvény betűjének. A biztonság kedvéért másnap reggel a Fehér Ház Térképszobájába hívatta Roberts bírót, és újságírók jelenlétében újra felesküdött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik