Nagyvilág

Zsidó-muzulmán tiltakozás a francia kormányfő ellen

Mindkét vallás vezetői elítélték a francia kormányfőt, amiért idejétmúlt ősi szokásnak nevezte az állatok vallási előírások szerinti levágását.

Francois Fillon francia miniszterelnök hétfőn foglalkozott a francia elnökválasztási kampány egyik témájává vált halal húsvágással. A kormányfő szerint a zsidóknak és a muzulmánoknak „át kellene gondolniuk” az állatok vallási előírások szerinti levágását, olyan „ősi szokásnak” nevezve a kóser és halal vágást”, amelyeket régen érthető higiéniai okokból alkalmaztak, de ma már feleslegesek és idejétmúltak.

Fillon kijelentését muzulmán és zsidó vallási vezetők is elítélték. Mohammed Moussaoui, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának (CFCM) elnöke jelezte: “nem érti és nem fogadja el, hogy az iszlámot és a muzulmánokat bűnbakként használja a kormánypárti tábor az elnökválasztási kampányban”. Richard Prasquier, a Franciaországi Zsidó Intézményeket Képviselő Tanács (CRIF) elnöke pedig “megdöbbentőnek” nevezte, hogy a kormányfő kulturális és vallási ügyekbe kíván beleszólni.

A polémiát húsz nappal ezelőtt Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökjelöltje indította el. A szélsőjobboldali politikus azt állította, hogy a párizsi régióban – a fogyasztók megtévesztésével – kizárólag az iszlám előírások, az halal szerint levágott állatok húsát lehet kapni, miután a fővárosi vágóhidakon a vallási rituálék szerint vágják az állatokat, de annak tényét nem tüntetik fel a termékek csomagolásán. Ezt később cáfolták.

Nicolas Sarkozy államfő múlt szombati választási nagygyűlésén azt javasolta, hogy ezentúl kötelező legyen feltüntetni a húsárukon a vágás módját. Ezt azonban Moussaoui nem támogatja, mert szerinte csak arra szolgálna, hogy megbélyegezzék a muzulmánokat és a zsidókat. Hasonlóan vélekedtek zsidó vallási vezetők is.

A médiában azóta is folyó vitához a miniszterelnök hétfőn az Europe 1 kereskedelmi rádióban szólt hozzá. “A vallásoknak át kellene gondolniuk a szokások megtartását, amelyeknek ma már nincs sok közül ahhoz, ahol a tudomány és a technológia, valamint az egészségügyi problémák tartanak” – mondta Fillon. Hozzátette: “Modern országban élünk”.

Miután Gilles Bernheim, Franciaország főrabbija is kijelentette, “nagyon zavarja” a kormányfő nyilatkozata, a miniszterelnöki hivatal jelezte: Fillon szerdán fogadja hivatalában a vallási vezetőt.

Francois Hollande, a másfél hónap múlva esedékes elnökválasztás nagy esélyesének számító baloldali jelölt délután “visszafogottságra”, valamint arra kérte az államfőt és a miniszterelnököt, hogy “ne sértegessék tovább mások érzéseit”. “Hagyjuk abba ezt az álvitát, ezt a haszontalan polémiát!” – tette hozzá.

A kormánypárti táborból egyébként Alain Juppé külügyminiszter is hasonló jellegű nyilatkozatot tett. “Már megmondtam egyszer, hogy a civilizációk összecsapásának teóriáját nem kedvelem. Úgy vélem, hogy az halal hús problémája álprobléma és vannak más olyan valós kérdések, amelyekkel foglalkoznunk kéne” – hangsúlyozta a francia diplomáciai vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik