Nagyvilág

Ankara kikelt a „rasszista” francia törvény ellen

„Nyíltan diszkriminatívnak" és „rasszistának” nevezte a török kormányfő az örmény népirtás tagadását tiltó francia törvényt.

Bár a francia külügyminiszter „hidegvérük megőrzésére” kérte a török politikusokat, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő nem spórolt a kemény szavakkal, amikor a török parlamentben felszólalt a hétfőn elfogadott francia törvénnyel kapcsolatban. Erdogan a gondolatszabadság ellen elkövetett mészárlásnak nevezte a francia szenátus által elfogadott törvényt, amely büntetni fogja az Ottomán Birodalomban elkövetett örmény népirtás tagadását, „nyíltan diszkriminatívnak”, és „rasszistának” bélyegezve a jogszabályt.

Alain Juppé francia külügyminiszter kedden „nem alkalmas” időzítésűnek nevezte a törvényt, és felajánlotta, hogy békejobbot nyújt Törökországnak. A török kormányfő kijelentette, hogy a törvény “semmis” Törökország számára, illetve, hogy az ország lépésről lépésre fogja bevezetni a szankciókat Franciaország ellen, “a visszafordulás esélye nélkül”, de közölte, hogy Ankara még türelmes, és reményét fejezte ki, hogy Franciaország „helyrehozza hibáját”. Nicolas Sarkozy francia elnöknek 15 napja van eldönteni, hogy aláírja-e a Párizs és Ankara között súlyos diplomáciai válságot okozó törvényt.

A török külügyminisztérium egy keddi közleményben szintén határozottan elítélte a francia döntést, amely a minisztérium szerint “minden szempontból problémás és a felelőtlenség iskolapéldája”. A közleményében a minisztérium azt is kijelentette, minden platformon ki fogja fejteni az elítélő véleményét.

Törökország már december 22-én, a törvénytervezet alsóházi megszavazása után felfüggesztette politikai és a katonai kapcsolatait Franciaországgal. A szenátusi végszavazással hétfőn elfogadott törvény 45 ezer euróval és egyévi szabadságvesztéssel fenyegeti azokat, akik tagadják, hogy népirtás volt, amikor 1915-ben az Ottomán Birodalomban több tízezer örményt megöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik