Nagyvilág

Húszezer erdélyi magyar vesztheti el nyelvi jogait

A romániai népszámlálás jelenlegi eredményei alapján akár húszezer magyar is elveszítheti nyelvi és kisebbségi jogait.

Amennyiben az októberben megtartott romániai népszámlálás eddig nyilvánosságra került eredményei megfelelnek a későbbi végleges adatoknak, 10-20 ezer erdélyi magyar veszíti el nyelvi, kisebbségi jogait – olvasható a Nyelvijogok.ro honlap közleményében. A romániai magyar nyelvhasználat elősegítésén dolgozó jogvédő portál felhívta a figyelmet arra, hogy a nyelvi, kisebbségi jogok jelentős része ahhoz kötött, hogy az adott területen eléri-e a húsz százalékot a nemzetiséghez tartózó emberek aránya.

Ennek megfelelően ha egy településen a magyarság aránya ezen arány alá csökken, jogvesztés következik be. A portál adatai szerint ez négy vagy öt erdélyi kisvárosban és csaknem tucatnyi községben következhet be. A Nyelvijogok.ro javaslata szerint a jogvesztés elkerülésére jogszabályi módosításokra lenne szükség, amelyeket még a hivatalos adatok nyilvánosságra hozatala előtt hatályba kellene léptetni. A honlap jogvédői szerint az új román kormány koalíciós megállapodása “lehetőséget jelentene, hogy megszülessen a politikai egyezség ezen törvényi változásokról”.

Közben a román statisztikai intézet (INS) igazgatója bejelentette, hogy az állami intézmények adatbázisaiból pótolná a tavalyi romániai népszámlálás hiányzó adatait. Az INS szerint a népszámlálás során a háztartások 2,8 százalékát, vagyis körülbelül egymillió személyt nem vettek nyilvántartásba.

Az igazgató szerint például az adóbevallási ívek, az egyetemek, a katonai intézmények és a börtönök adatbázisai segítségével pótolnák a hiányos népszámlálási adatokat. Rámutatott: elsősorban az adóhatóság adatbázisát fogják felhasználni, hiszen egészen biztos, hogy Romániában vannak azok az emberek, akik októberben itt adóztak.

A statisztikai intézet február elején közölte, hogy az első hivatalos, részleges népszámlálási eredmények szerint Románia lakossága 19 millió fő, és több mint 910 ezren tartózkodnak tartósan külföldön. Ezzel szemben a statisztikai intézet tavaly júliusban 21,3 millió romániai lakost tartott nyilván.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) népszámlálásért felelős főtitkárhelyettese több szempontból is aggályosnak tartja az eredmények ily módon való kiegészítését. Rámutatott: fennáll az a veszély, hogy a romániai magyarságnak az összlakossághoz viszonyított, korábban közölt 6,5 százalékos számaránya tovább csökken, ha az utólag kiegészített adatokat hozzáadják az eddig megszámlált lakosságéhoz, hiszen a nemzetiségre vonatkozó adatok az említett állami intézmények statisztikáiban nem szerepelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik