Nagyvilág

Magyarok az olasz “Titanicon”

Öt magyar utazott a zátonyra futott olasz luxushajón. Szerencsére ők jól vannak.

A köztévé híradója szerint magyar utasok is voltak a zátonyra futott óceánjáró hajón. Egyikük sem sérült meg.
A római magyar konzulátust Magyarországról keresték meg azzal, hogy hozzátartozóik a szerencsétlenül járt hajón tartózkodtak. A család később közölte, felvették velük a kapcsolatot a hajón utazók – mondta a Híradónak Érszegi Márk, Magyarország római megbízott főkonzulja. Hozzátette: legalább két magyar utas volt a hajón. Nem sérültek meg, szerencsésen kimentették őket. Velük még nem sikerült kapcsolatba lépniük, de az Olasz Polgári Védelemmel folyamatosan egyeztetnek – mondta a diplomata a hirado.hu beszámolója szerint.

Később az MTI-nek Érszegi Márk azt mondta, hogy egy magyar utazásszervező iroda azt jelezte, egy három fős család is a hajón utazott, ők is megmenekültek. Az olasz hatóságok még nem közöltek végleges utaslistát, nem ismert az összes utas  nemzetisége és még arról sincsenek adatok, hogy a vízből kimentett utasokat hol helyezték el. Rónaszéki Áron milánói konzul azt mondta: a magyar család jelenleg Milánóban tartózkodik és haza készül.

Kevesebb az áldozat

A zátonyra futott, majd oldalára dőlt óceánjáró luxushajón több mint négyezer ember volt. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem nyolc, hanem három halálos áldozatot követelt a baleset, amelyben további tizennégy ember megsérült. Ugyanakkor ez a veszteséglista sem tekinthető véglegesnek, mert a mentés kaotikus körülmények között zajlott, ráadásul az utasok szerint pánik tört ki a fedélzeten. Több mint ötven eltűntet keresnek a helyszínen dolgozó búvárok. Egy nő azt mondta, hogy “titanicos” jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták. Teljes volt a káosz: az utasok kiabáltak, elestek, sokan rosszul lettek. Mások a vízbe ugrottak, majd a leeresztett csónakok a vízben úszókra estek rá. Külföldi utasok arról számoltak be, hogy a pincérek és szakácsok mentették őket. Az utasok szerint a hajó legénysége nem szakszerűen kezelte az evakuálást.

Egy utas arra panaszkodott, hogy egyetlen mentési gyakorlatot sem tartottak azóta, hogy ő január 8-án egy franciaországi kikötőben felszállt a hajóra. A gyakorlatot állítólag szombat délutánra vette tervbe a személyzet, egyes utasok pedig – még a baleset előtt – azzal viccelődtek, hogy “mi lenne, ha ma történne valami”. Egy másik utas, Ophélie Gondelle francia katonatiszt arra panaszkodott, hogy senki sem számolta meg őket, sem akkor, amikor felvetették velük a mentőmellényt, sem akkor, amikor végül kiértek a szárazföldre.

A hajótöröttek ellepték a közeli Giglio szigetét, ahol a helyi lakosok segítettek szállással, gyógyszerrel és élelemmel. Az éjszaka megnyitották a helyi székesegyházat és az egyébként zárva tartó szállodákat is. A Costa Crociere hajótársaság csak szombat kora délután adott ki közleményt, mely szerint a hajó rossz útvonalon haladt. A kapitányt a hatóságok kihallgatták. Az ügyészség emberölés vádjával indított vizsgálatot ismeretlenekkel szemben. Az ügyészség közleménye szerint meg kell állapítani, ki vezette a hajót és hol tartózkodott a kapitány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik