Nagyvilág

Vége az iraki háborúnak

Hivatalosan levonták az Irakban szolgáló amerikai erők zászlaját.

“A harc megérte a vérben és dollárban fizetett árat, mert Irak a demokrácia útjára lépett” – mondta Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azon a Bagdad közelében tartott ceremónián, amelyen levonták az amerikai erők zászlaját. Ezzel hivatalosan is véget ért a háború Irakban.

“Sok vért hullattunk, de mindez nem volt hiába – mondta Panetta. – Véghez kellett vinni a missziót, amely szuverén és független, magát kormányozni és biztosítani képes országot teremt.”


Fotó: Reuters

Négyezer amerikai katona még Irakban van, de két héten belül hazamennek.

A miniszter megismételte Barack Obama amerikai elnök ígéretét, hogy az Egyesült Államok erőteljes diplomáciai jelenlétet óhajt fenntartani Irakban, mély és tartós kapcsolatot az országgal és erős katonai jelenlétet a térségben.

Obama szerdán üdvözölte a misszió “kilenc évet igénylő rendkívüli sikerét”, amely ugyanakkor “kemény munkát és áldozatot” követelt. Az Egyesült Államok 2003 márciusában szállta meg az arab országot, s a két támaszponton még ott lévő utolsó, valamivel több mint négyezer amerikai katona ez év végéig távozik Irakból.

Az előző amerikai elnök, George Bush által 2007-ben, az erőszak fokozódása miatt elrendelt létszámemelés után mintegy ötszáz bázison 170 ezer amerikai katona állomásozott ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik