Külföld

Teherán: bizonyítékok nélkül vádaskodnak a nyugatiak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2011. 11. 08. 12:38

A nyugatiaknak "semmilyen komoly bizonyítékuk nincs" arra vonatkozóan, hogy Iránnak volna katonai atomprogramja.

Korábban a témában:

Legalábbis ezt állította az iráni külügyminiszter, egy Jerevánban tartott sajtótájékoztatón, amikor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Iránról szóló, napokon belül megjelenő jelentéséről kérdezték. Ali Akbar Szálehi szerint a nyugati országok és az Egyesült Államok anélkül gyakorolnak nyomást Iránra, hogy „komoly érveik vagy bizonyítékaik lennének” az iráni atomprogram katonai jellegére.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem gyártunk atomfegyvert. Mindig mondtuk, hogy atomprogramunk csak békés célokat szolgál” – tette hozzá a külügyminiszter. Szálehi megjegyezte: az iráni atomprogram “politikai problémává” nőtte ki magát. “Ha a NAÜ olyan jelentést fog kiadni, amely nélkülözi az objektivitást, akkor elveszti hitelét” – tette hozzá.

Nyugati diplomáciai források szerint a NAÜ várható új jelentése alátámasztja azt a gyanút, miszerint Irán atomfegyver birtoklására törekszik. A The Washington Post című amerikai lap vasárnapi száma szerint a NAÜ-jelentés az eddigi legrészletesebb képet nyújtja az iráni fejlesztésekről, és az áll benne: Irán megtette a döntő lépéseket az atomfegyver legyártása felé.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.