Nagyvilág

Izrael “bénító” szankciókat akar Irán ellen

Az utóbbi hetekben felerősödött az iráni atomlétesítmények elleni támadásra biztató retorika Izraelben.

„Bénító” nemzetközi szankciókkal kell sújtani Iránt – jelentette ki Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter – közölte a Maariv című lap. Az izraeli diplomácia vezetője erről az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottsága előtt beszélt.

Az izraeli külügyminiszter kijelentette: ha Izrael leghűségesebb szövetségesének számító Washington nem tesz lépéseket szigorú szankciók bevezetésére, az azt jelenti, hogy megbékélnek Irán atomhatalmi státusával.

Liberman szerint a nemzetközi közösségnek “nagyon kemény és bénító” szankciókkal kell majd sújtania Teheránt azután, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemsokára nyilvánosságra hozza az ország atomprogramjáról szóló újabb jelentését.

Az ENSZ atomügynöksége a héten hozza nyilvánosságra jelentését az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelyben a Washington Post információi szerint kijelentik, hogy Irán külföldi szakértőktől kapott segítséggel megtette a döntő lépéseket az atomfegyver létrehozása felé.

Izrael a létét fenyegető veszélyforrásnak tekinti az atombombával rendelkező Iránt, attól tartva, hogy az iszlám köztársaság bevetné azt a Szentföld ellen. A fenyegetés miatt Izraelben felerősödött az megelőző csapásról szóló vita, amit egy támadórakéta tesztje, védelmi gyakorlatok és a légierő egy nagytávolságú hadigyakorlata is erősített. Elemzők szerint azonban a támadással kapcsolatos retorika csak nyomásgyakorlás az Irán elleni szankciók szigorítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik