Nagyvilág

Peresz közös támadásról beszélt Irán ellen

Az izraeli államfő szerint egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre.

Simon Peresz erről egy tévéinterjúban beszélt, amelyet szombaton ismertetett a Háárec című újság. A 88 éves elnök szerint “a világ összes hírszerzése tudja, hogy kifutunk az időből, és figyelmeztetik kormányaikat” az iráni atomprogram veszélyességére. Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet – állította Peresz.

Az államfő emlékeztette a világ államait az Izraelnek tett ígéretükre, amelyet most be kell váltaniuk. Itt az idő, hogy vagy kemény szankciókkal, vagy pedig katonai művelettel teljesítsék vállalt kötelességüket – szögezte le az izraeli államfő.

Izraelben napok óta heves vita zajlik egy Irán elleni katonai csapás szószólói és ellenzői között. A lakosság megosztott e kérdésben. Nagyjából ugyanannyian félnek attól, hogy a zsidó állammal szemben ellenséges Irán atomfegyverhez juthat, mint amennyien tartanak egy katonai fellépés kiszámíthatatlan következményeitől, amelyek lángba boríthatnák az egész térséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik