Nagyvilág

Medvegyev: Putyin népszerűbb nálam

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő jövőre tervezett visszatérése az államelnöki tisztségbe nem jelent "visszatérést a múltba".

Medvegyev mintegy 200 hívével – közgazdászokkal, üzletemberekkel, újságírókkal – találkozott szombaton. Az orosz televízióban sugárzott beszédében elismerte, tudatában van annak, hogy a változás szükségességét valló követői közül többen csalódást éreznek azért, hogy nem indul a második elnöki mandátumért. „Putyin visszatérése a Kremlbe, bárki bármit is mondjon, nem visszatérés a múltba, hanem eszköz az ország előtt álló kihívások megoldására” – hangsúlyozta.

Nem a Nyugatot követik

Medvegyev egyebek között megjegyezte: “valamiért sokan úgy hiszik, ha valaki elnök lesz, hadakoznia kell és mindent lerombolnia, ami segítette őt politikai pályafutásában és életében”. Őt azonban nem így nevelték – mondta, s hozzátette: ő és Putyin már húsz éve barátok. Ezt a döntést hoztuk meg és nem a magunk kedvéért, hanem azért, hogy biztosítsuk államunk stabil fejlődését – hangoztatta Medvegyev. Azt is megemlítette, hogy Putyin jóval népszerűbb nála.

Medvegyev beszédében úgy ítélte meg, hogy Oroszország nem a tekintélyelvűség felé billen, hanem a nyugatétól eltérő demokráciamodell felé tart. “Magunknak kell megteremtenünk modern politikai rendszerünket”, s “nem pedig azt, amilyet diktálni akarnak nekünk”.

Biztosan Putyin

A hatalmon lévő orosz párt szeptemberi kongresszusán jelentették be, hogy 2012 márciusában ismét Putyin indul az elnöki posztért, míg Medvegyev miniszterelnök lesz az elnökválasztás után. Putyin 2000-2008 között volt Oroszország elnöke. Az elnöki megbízatást négy évről hat évre hosszabbították meg, s mivel az elnöki tisztséget kétszer lehet betölteni közvetlenül egymás után, Vlagyimir Putyin akár 2024-ig Oroszország elnöke maradhat. Megválasztása úgyszólván biztosra vehető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik