Nagyvilág

Soros mellé állt 100 nagyágyú

A magyar származású milliárdos befektető kezdeményezésére mintegy 100, különböző országból származó politikus, tudós, befektető nyílt levélben sürgős intézkedéseket követelt a pénzügyi válság megoldásáért.

Az euróövezet országainak kormányfőihez címzett levelet a Handelsblatt című német üzleti napilap hozta nyilvánosságra. Az aláírók úgy értékelték, az eddig hozott intézkedések nem kielégítőek, megkésettek, világméretekben a pénzpiacok torzulásaihoz vezetnek.

A Handelsblatt szerint Soros György mellett a levelet aláírta Joschka Fischer volt német külügyminiszter, Timothy Garton Ash brit történész-publicista, Massimo D’ Alema volt olasz és Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő, Javier Solana, az EU volt biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Kouchner korábbi francia külügyminiszter, és Pedro Solbes, az unió volt pénzügyi biztosa. A német üzleti napilap kiemeli, hogy mindannyian jelentős szerepet töltöttek, illetve töltenek be országuk politikai, gazdasági életében. A levél aláírói arra figyelmeztettek, hogy az euróválságot azonnal meg kell oldani, azt semmiképpen sem szabad hagyni, hogy a válság aláássa a globális pénzügyi rendszert.

Aggódó európaiakként a levél aláírói arra szólították fel az euróövezeti térség  kormányait, álljanak ki egy olyan közös pénzintézet létrehozása mellett, amelynek eszközei lennének arra, hogy a tagországok betartsák a költségvetési fegyelmet. Szerintük mielőbb meg kell állapodni a pénzügyi rendszer közös felügyeletében és egy olyan közös stratégiában,  amely elősegíti mind a gazdasági konvergenciát, mind pedig a gazdasági növekedést.  Az adósságválság növekedés nélkül nem oldható meg – hangsúlyozták az  aláírók.

A “százak” úgy vélték, az említett megállapodásig erősíteni kell az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus és az Európai Központi Bank együttműködését, hogy az átmeneti időszakban biztosítani lehessen a bankrendszer stabilitását. A levél az euróövezeti országok parlamentjeit felszólította annak elismerésére, hogy az euró európai megoldást követel.  A nemzeti megoldásokra való törekvés elkerülhetetlenül összeomláshoz  vezet – figyelmeztettek az aláírók. Soros György már egy hónapja figyelmeztetett a következő nagy krízisre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik