Nagyvilág

A Vatikán nem hisz a pedofil vádaknak

A Vatikán ártatlannak nyilvánított egy máltai papot, akit azzal vádoltak meg, hogy kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést.

A rend, amelyhez a megvádolt Sciberras atya tartozik, azonban korlátozza papi hivatása gyakorlását, kiskorúak felügyeletét nem bízza rá. A vatikáni hittani kongregáció a rendnek küldött értesítésében úgy vélte, nincs elegendõ erkölcsi bizonyosság a pap elleni vádak igazolására.

A Sciberras és három másik pap által még a nyolcvanas évek végén elkövetet szexuális zaklatásokat egyik áldozatuk, Lawrence Grech fedte fel 2003-ban. Két papot – akikrõl bebizonyosodott a pedofília vádja – egy máltai bíróság augusztusban 5, illetve 6 évi szabadságvesztésre ítélt elsõ fokon. Mindketten fellebbeztek. Az ügybe keveredett negyedik pap januárban elhunyt.

XVI. Benedek pápa 2010 áprilisában látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket arról biztosított, hogy a katolikus egyház minden tõle telhetõt megtesz a vádak kivizsgálása és az elkövetõk bíróság elé állítása érdekében, ha meggyõzõ bizonyíték van bûnösségükre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik