Nagyvilág

Aranyautomata már Kínában is

Az ország első, súlytól függően aranyérmét vagy rudat adó ATM-jét a főváros híres bevásárlóutcáján szerelték fel.

Az Egyesült Államok, Európa és a Közel-Kelet után már a világ második legnagyobb aranypiacának számító Kínában is lehet automatából aranyat vásárolni. A Pekingben elhelyezett gép a piaci áraknak megfelelően tízpercenként korrigálja a nemesfém árát. A készpénzt és bankkártyát is elfogadó automatából egyszerre legfeljebb 2,5 kilogramm aranyat lehet vásárolni, egymillió jüannál kisebb értékben.

Az automatákat a Pekingi Mezőgazdasági Kereskedelmi Bank és a Gongmei aranykereskedő vállalat üzemelteti. A két cég 2013-ig újabb kétezer gép felállítását tervezi országszerte, biztonságosnak számító helyeken, így bevásárlóközpontokban, aranyboltokban vagy elit szórakozóhelyeken

Az aranyat adó automata ötlete Németországból származik, Thomas Geissler feltaláló a 2008-as válságot követő meredek aranyár-növekedés idején, 2009-ben állította fel az első, aranyrúdformája miatt is nagy feltűnést keltő gépet a német piacon.

A találmány sikerét jelzi, hogy ma már Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Abu Dhabiban és az Egyesült Államokban is működnek automaták, de a pekingi arany-ATM-et is Geissler cége, a TG-Gold-Supermarkt gyártotta.

Az elmúlt években töretlenül nőtt Kína arany iránti kereslete, és India után már Kína a világ második legnagyobb aranyrúdpiaca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik