Gazdaság

Már drágább az arany, mint a platina

Az unciánkénti ár átlépte az 1750 dollárt. Három éve a platina még a duplájába került.

Az arany unciánkénti (31,1 gramm) ára átlépte az 1750 dollárt, így drágább lett, mint a platina, vagyis az arany már az árat tekintve is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója – állapította meg keddi elemzésében az aranypiac.hu.

A platinát unciánként 1715 dolláron jegyezték. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak – áll az MTI-hez eljuttatott elemzésben, amely szerint az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik.

A JP Morgan amerikai bankcsoport hétfőn kiadott elemzése szerint az arany unciánkénti ára azonnali szállításra az év végére elérheti a 2500 dollárt – emlékeztet az elemzés. Korábban, az Egyesült Államok leminősítése előtt a JP Morgan még 1800 dollár körüli árral számolt.

“A nagy amerikai befektetési bankok futószalagon emelik aranyár-előrejelzéseiket, de hogy egy pénzintézet egyből 39 százalékkal módosítson felfelé, az igazán rendkívülinek számít” – mutatott rá elemzésében az aranypiac.hu.

A pánikszerű hangulat és az aranyár szárnyalása tömeges keresletet eredményez – tette hozzá a magyar cég, megjegyezve, hogy forgalma az utóbbi napokban a négyszeresére emelkedett az egyébként megszokott forgalomnak. A legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is.

Az elemzés szerint a 2008-ban elmélyült válságban a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfém-finomítók és -gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni. A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére. “Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói Európa-szerte már csak egyik napról a másikra élnek” – figyelmeztet az internetes oldal.

Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit – olvasható az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik