Nagyvilág

Berlinbe érkezett a pápa

Megkezdte négynapos hivatalos állami látogatását Németországban XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő Berlinben kezdte meg németországi látogatását. Noha XVI. Benedek 2005. áprilisi megválasztása óta két alkalommal már járt Németországban, a mostani az első hivatalos állami vizit. Erre utal, hogy a Vatikán “államfője találkozott Christian Wulff elnökkel és Angela Merkel kancellárral, délután pedig beszédet mond a Bundestagban.

XVI. Benedek pápa és a német kancellár időszerű politikai és gazdasági témákról, Európáról, valamint a nemzetközi pénzügyi válságról folytatott eszmecserét. “Európa rendkívüli módon érdekelte az egyházfőt” – nyilatkozta Merkel.

A délutáni parlamenti beszéd meglehetős vitát váltott ki. Nagyjából 100 ellenzéki képviselő bejelentette, hogy bojkottálni kívánja, mert szerintük a program ellentétes az állam és az egyház szétválasztásának az alkotmányban rögzített elvével. A beszéd idejére különböző – a katolikus egyház politikája, elsősorban szexuális tanai ellen tiltakozó – civil szervezetek tüntetést jelentettek be.

A látogatás idejére Berlinben és a többi helyszíneken rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A pápa biztonságára összesen mintegy 16 ezer rendőr ügyel. A pápa Berlin mellett Türingiába és Baden-Württembergbe látogat. Az út különböző állomásain több szentmisét mutat be, az elsőt csütörtök este – több mit 70 ezer hívő előtt – a berlini Olimpiai Stadionban.

Az egyházfő a látogatás kapcsán hangsúlyozta, hogy legfőbb céljának a hit terjesztését tekinti. A vizit másik fő célkitűzéseként az ökumenizmus erősítését említette. Ennek jegyében XVI. Benedek pénteken Erfurtban a német evangélikus egyház vezetőivel is találkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik