Nagyvilág

Obama megadóztatná a gazdagokat

Az amerikai elnök egy évtized alatt szeretné lefaragni a deficitet.

Barack Obama egy legalább 3000 milliárd dolláros költségvetési hiánycsökkentõ tervet nyújt át a törvényhozás “szuperbizottságának”. Az elnök vétót emel az idõsek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare program bármilyen megkurtítása ellen, ha a kongresszus nem emeli meg a legnagyobb vállalatok és a gazdagok adóját – közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselõ, aki szerint a hiánycsökkentés csaknem felét a magasabb adóbevételek fedeznék.

Szakértõk szerint hosszú távon az idõsek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szegények egészségügyi ellátását fedezõ Medicaid program járul hozzá a legnagyobb mértékben az amerikai szövetségi költségvetés hiányához. A demokrata párti elnökre a 2012-es választási év elõtt nyomás nehezedik pártja részérõl e két program megvédése érdekében, ezért Obama kérni fogja, hogy minden amerikai vegye ki részét a deficitcsökkentés terhébõl.

A 12 fõs, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselõház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

A korábban kiszivárgott hírek szerint Obama azt akarja, hogy az évi egymillió dollárnál többet keresõ amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét. Az elnök állítólag “Buffett-adónak” nevezné az új terhet, hiszen Warren Buffett amerikai befektetõ vetette fel elsõként, hogy a milliárdosok nem fizetnek elég adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik