Nagyvilág

Megválik tisztétõl a svájci elnök

Megválik tisztétõl Micheline Calmy-Rey svájci elnök, pontosabban nem jelölteti magát újra a szövetségi tanács tagjainak a sorába mandátumának decemberi lejárta után - jelentette szerdán az ATS svájci hírügynökség.

Calmy-Rey egyben a külügyminiszteri posztot is betölti. A 66 éves szocialista politikus asszony kilenc év után távozik a szövetségi tanácsból.

A politikus asszonyt tavaly decemberben választotta meg a parlament két házát egyesítõ szövetségi gyûlés a Svájci Államszövetség elnökévé, 1920 óta a legkisebb különbséggel. Évente a szövetségi tanács választ elnököt a hét miniszter közül. A genfi Calmy-Rey kormánytagságának kilenc éve alatt az alpesi ország diplomáciáját irányította.

A svájci média találgatása szerint Calmy-Rey távozása mögött a szocialista párt stratégiaváltása áll az október 23-án esedékes parlamenti választás és a kormány azt követõ megújítása elõtt. Az elõrejelzések a Közép Demokratikus Uniója (UDC) nevû jobboldali populista párt megerõsödését vetítik elõre. A szövetségi tanácsot négyévente választják újra a parlamenti választások kimenetelének függvényében.

A Tribune de Geneve címû lap online kiadásában megjegyezte, hogy hónapok óta szóbeszéd tárgya Calmy-Rey távozása, és ezek a hangok az elmúlt napokban felerõsödtek. Lényegében nem mondott le tisztérõl, mert hivatali ideje még nem járt le – írja a genfi újság, amely kitért arra is, hogy a svájci belpolitika jelentõs alakja jó hírnévnek örvend hazájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik