Nagyvilág

Kételyek az új líbiai vezetéssel kapcsolatban

Egy Oxfordban tanító iszlámszakértő kétli, hogy a Kadhafi-rezsimet felváltó új vezetés megfelelő perspektívát jelenthet Líbiának.

Tariq Ramadan szerint a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács nem más, mint “ellenőrizhetetlen személyek” csoportja. “Kadhafi diktátor volt. Én azonban kételkedem abban, ami most (Líbia) jövőbeli perspektívájaként kínálkozik. Olyan embereket prezentálnak a világnak felszabadítókként, akiknek az összetétele teljesen heterogén és ellenőrizhetetlen” – jelentette ki az elefántcsontparti Abidjanban egy iszlám konferencián részt vevő Ramadan.

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség alapítójának, Haszan al-Bannának az unokája számára “rejtély, miért sietett a Nyugat annyira a lázadók hatalmi szervének elismerésével”, elvégre a lázadók vezetői között egyesek “igen kétes múltra” tekintenek vissza. Aki azt hiszi, hogy ilyen elemekkel “hosszú távon demokrácia” építhető fel, az nem hozza el a szabadságot az afrikaiaknak – fogalmazott Ramadan, nem titkolva a Kadhafi utáni korszakra vonatkozó félelmeit.

A 49 éves Ramadan állandó lakhelye Genfben van, hosszabb ideje iszlám tanulmányokat oktat az oxfordi egyetemen. Amikor tanszéket ajánlottak föl neki egy Indiana állambeli egyetemen, George W. Bush amerikai elnök kormánya megtagadta tőle a beutazási engedélyt. A tilalmat csak az Obama-kormány oldotta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik