Nagyvilág

Rendőröket toboroznak Tripoliban

A felkelők várják vissza az előlük elmenekült egyenruhásokat. Működnek már a kórházak is, sok a lőtt sérült.

Újra szolgálatba állt néhány, a felkelők elől korábban elmenekült rendőr a líbiai fővárosban; televíziós hirdetéssel próbálják visszatérésre bírni őket.

Az MTI hírcentrum tudósítóinak hétfőn az egyik Tripoliban lévő őrsön egy önkéntes azt mondta, hogy nincs mitől félniük azoknak a rendőröknek, akik nem tettek semmi rosszat a Kadhafi-rendszerben. Mohammed Fathi szerint már munkába is állt néhány rendőr, akik hamarosan új uniformist kapnak.

Az önkéntes elmondta: a közlekedési rendőrök nagy számban tértek vissza, hiszen nekik nem is volt félnivalójuk a felkelőktől; néhány ellenőrzőpontnál a felkelők mellett már ők is ott posztoltak.

Dolgoznak a tűzoltók is, azonban még mindig vízhiány van, a szeméthalmok pedig egyre nőnek a főutak mentén. Ezeket, ha már óriásira duzzadtak, egyszerűen meggyújtják. A vízhiány egyre nagyobb gondot jelent, már a boltokban is csak elvétve lehet palackozott vízhez jutni.

Újra működik a kórházak többsége, kivéve az Abu Slimet, ahol több száz holttestet találtak nemrégiben. Elsősorban a fegyverek okozta sérülések miatt jönnek az emberek az egészségügyi intézményekbe, sok közöttük a gyermek.

A tudósítók hétfőn felkeresték a fővárosban lévő központi kórházat, ahol a magát csak Sabimnek nevező orvos azt mondta, hogy a helyzet egyre javul, bár még mindig nagyon nehézkes a betegek ellátása. Elsősorban szakképzett ápolókra van szükség, mert a rengeteg önkéntes nem képes teljesen pótolni hiányukat.

A napokban behoztak egy egyéves gyermeket, akit a fején ért találat, de az egyik önkéntes emlékezett egy kislányra is, akinek a combját lőtték át.

A sérülésekből és különböző korosztályokból a kórházi alkalmazottak szerint arra lehet következtetni, hogy a diktátorhoz hű mesterlövészek válogatás nélkül tüzeltek mindenkire, akit megláttak.

Az Abu Slim kórház udvarán még mindig ott sorakoznak a betegágyak, amelyeken a holttestek feküdtek; a véres és mocskos ágyak elviselhetetlen szagot árasztanak magukból.

Újra megkezdte működését a francia nagykövetség Tripoliban – közölte hétfőn a francia külügyminisztérium. Közben újabb 850 külföldit – zömmel arab vendégmunkásokat – menekítettek ki a líbiai fővárosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik