Nagyvilág

A Lockerbie-merénylő marad Líbiában

Az észak-afrikai ország új vezetése sem adja ki a 270 halottal járó Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjét.

A líbiai titkosszolgálat ügynökét két éve hősként fogadták a még Moammer Kadhafi vezette Líbiában, miután a Skóciában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt férfit súlyos betegsége miatt hazaengedték. Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahiről akkor azt gondolták, hogy prosztatarákja miatt legfeljebb még három hónapot él majd.

Megrahi azonban ma is él, de a CNN amerikai hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint tripoli villájában kómás állapotba került, családtagjai telefonvonal híján nem tudnak orvost hívni hozzá, és nagyon aggasztóvá vált állapota.

A férfi hazaengedése, és különös hősnek kijáró ünnepélyes fogadtatása után Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is – a merényletben 189 amerikai halt meg – felvetődött, hogy a skót bíróság döntése elhibázott volt, és mégis csak kérni kellene Megrahi kiadatását. Ezek a hangok felerősödtek azt követően, hogy Kadhafi gyakorlatilag kikerült a hatalomból.

Mohammed al-Alagi, az ÁNT igazságügy-minisztere azonban közölte, hogy a hatalom új birtokosai líbiai állampolgárt nem adnak ki, és Megrahit különben is egyszer már elítélték, nincs szükség arra, hogy másodszor is ítélkezzenek fölötte.

A PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel a skóciai Lockerbie fölött. A merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik