Nagyvilág

Zavaros a londoni zavargásokat kirobbantó ügy

Nincs bizonyíték arra, hogy az a tottenhami férfi nyitott volna tüzet először, akinek a múlt csütörtöki halála miatti tüntetés vált a kiindulóponttá.

A rendőrökre tett panaszokat kivizsgáló független bizottság megállapította: a 29 éves Mark Daggant a mellkasát ért egyetlen lövés ölte meg. “Nincs bizonyíték arra, hogy a helyszínen talált kézifegyvert elsütötték volna” – ismertették a vizsgálat eredményét. A helyszínelők szerint nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a Daggan közelében talált fegyvert használták-e, az ügyben további vizsgálatokat folytatnak.

Colin Sparrow, a bizottság helyettes vezetője szerint a meghallgatások akár hat hónapig is eltarthatnak.

Mark Daggan családja közleményt adott ki, amelyben azt írták, ki akarják deríteni az igazságot a férfi haláláról. “A zavargásoknak semmi közük sincs ahhoz, hogy meg akarják tudni, mi történt Markkal” – emelték ki.

A férfit az észak-londoni Tottenhamben lőtték le csütörtökön, amikor a rendőrség egy speciális egysége egy letartóztatást igyekezett végrehajtani. A helyi férfit egy taxi utasaként érte lövés egy lövöldözés közben.

Szombat este békés tüntetést tartottak, amelyen “igazságot” követeltek Mark Daggan halálának ügyében. A tüntetés később rendbontássá fajult, a randalírozók eddig már három éjjel csaptak össze a rohamrendőrökkel, a zavargások London több kerületére és vidéki városokra is átterjedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik