Nagyvilág

Aggódik az ENSZ a szíriai helyzet miatt

Konkrét eredmény nélkül ért véget hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a szíriai helyzetet tekintették át.

Németország kérésére ült össze a BT, miután vasárnap közel 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városban, ahol a hadsereg és a biztonsági erők brutális támadást hajtottak végre a lakosság ellen. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi elindulása óta ez volt az egyik legvéresebb nap Szíriában.

A BT zárt ajtók mögött tartott tanácskozásán az ENSZ egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy 12 ezer embert börtönöztek be, háromezernek pedig nyoma veszett március óta a közel-keleti országban.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a tüntetések véres elfojtását elítélő határozatot akar elfogadtatni, amit az Egyesült Államok is támogat. Oroszország és Kína – Brazília, India és Dél-Afrika egyetértésével – azzal fenyegetőzött korábban, hogy megvétóz egy ilyen határozatot.

A tanácskozás után diplomaták ugyanakkor elmondták, hogy minden ország aggodalmát fejezte ki az erőszak fokozódása miatt, és a BT tagjai között egyre inkább teret nyer az a gondolat, hogy cselekedni kell. Mindazonáltal valószínűbbnek tartják, hogy a Biztonsági Tanács végül nem kötelező erejű nyilatkozatot fogad el. A testület kedden folytatja a vitát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik