Nagyvilág

New Yorkban tárgyalt a külügy vezére

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagsági pályázatával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Martonyi János Amerikában.

Martonyi János külügyminiszter New Yorkban folytatott megbeszéléseket Magyarországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó tagsági pályázatával kapcsolatban az elmúlt két napban – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel szombaton.

A közlemény ismerteti: Magyarország Szlovénia és Azerbajdzsán mellett pályázik az ENSZ BT Kelet-európai választási csoportja részére megüresedő nem állandó tagsági helyre a 2012-13. évi időszakra. Magyarország éppen 20 évvel ezelőtt vett részt a BT munkájában hasonló minőségben. A választásra az idén októberben sor.

 

Martonyi János a megbeszélések során kitért arra is, hogy bár a BT reformja még várat magára, Magyarország hozzá kíván járulni a testület minél hatékonyabb működéséhez a meglévő keretek között. Magyarország átérzi annak a felelősségét, hogy megválasztása esetén a teljes nemzetközi közösség szerteágazó érdekeit szem előtt tartva kell munkálkodnia – hangsúlyozta.

A magyar diplomácia vezetője a két nap során mintegy 90 ország képviselőjével találkozott; többek között az Iszlám Együttműködés Szervezete, a Kis Szigetállamok Szövetsége és a Frankofónia Nemzetközi Szervezete, valamint más tagállamok képviselőjével került sor megbeszélésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik