Belföld

A magyar EU-elnökséget értékelte Martonyi János

"Magyarország egyik legfőbb célkitűzése volt az Unió bővítésének folytatása, hiszen Európának "hitelesnek és befogadónak" kell lennie."

Az Európai Uniós soros magyar elnökségét értékelte a hétvégén a külügyminiszter a külföldre sugárzó legjelentősebb francia közrádió, a Radio France Internationale (RFI) és France 24 hírtelevízió közös műsorában.

Horvátország csatlakozását illetően Martonyi “abszolút optimistának” nevezte magát, miután az Európai Bizottság már minden szükséges dokumentumot előkészített, és jelenleg is tartanak az “intenzív egyeztetések a tagállamokkal”. A külügyminiszter szerint megvan arra minden “jogos remény”, hogy a hónap végéig, azaz a magyar elnökség vége előtt lezáruljanak a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal. A külügyminiszter a bővítés folytatását stratégiai kérdésnek nevezte, miután véleménye szerint a kibővített Európa a gazdasági és politikai előnyökkel erősebbé teszi az Uniót.

A schengeni övezet bővítésének kapcsán Martonyi szerint a magyar elnökség “óriási munkát” végzett: fél évvel ezelőtt még “nagyon negatívak voltak a kilátások” Románia és Bulgária csatlakozását illetően, június elején viszont az Európai Tanács úgy ítélte meg, hogy a két ország teljesítette a belépés összes technikai kritériumát, s szeptemberben várható döntés a bővítésről.

Újságírói kérdésre a külügyminiszter elismerte, hogy a bevándorlás kezelése “óriási kihívás” Európa számára, amelyhez közös bevándorlási és menekültügyi politikára van szükség, s ezen a következő elnökségeknek is folyamatosan dolgozniuk kell. Az adásban megismételték a France2 közszolgálati televízió június 12-i esti híradójában sugárzott riportot a magyarországi “cigányellenes félkatonai szervezetekről”. Arra a kérdésre, hogy az ilyen szervezetek miért nincsenek betiltva Magyarországon, Martonyi azt válaszolta, hogy be vannak tiltva. “Nem tudom, hogy ez a film mikor készült, de szeretném megerősíteni, hogy ezek a félkatonai szervezetek be vannak tiltva” – mondta a külügyminiszter. Hozzátette: “Ha megjelennek az utcán egyenruhában, és nem tesznek semmit, már az is törvényellenes, az is bűncselekmény”.

A médiatörvényt ért nemzetközi bírálatokról Martonyi kifejtette, hogy meglátása szerint azok természetes módon az európai pártok közti politikai viták részét képezik, de a szöveget – még ha néhol hosszú is – egy kicsit jobban meg kell érteni. “Nagymértékben eltúlzott dolgok hangzottak el e törvény kapcsán” – mondta a külügyminiszter.

A részben uniós támogatásból finanszírozott abortuszellenes kampány miatt felmerült brüsszeli kétségeket Martonyi “technikai” jellegűeknek minősítette. Véleménye szerint azt kell tisztázni, hogy “ez a fajta hirdetés, illetve tevékenység benne van-e a szerződésben vagy nincs”. A külügyminiszter személy szerint úgy vélte, hogy egy olyan kampány, amely arról akarja az anyákat meggyőzni, hogy ne menjenek abortuszra, nem ellenkezik az európai értékekkel. Ugyanakkor megerősítette, hogy a magyar kormány nem kívánja az abortuszhoz való jogot megkérdőjelezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik