Nagyvilág

Már Lengyelország az EU elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak.

Az elnökségi rekvizítumok mellett Orbán Viktor egy tízliteres, tokaji szamorodnival töltött tölgyfahordót adott át a lengyel miniszterlenöknek. Donald Tusk ezt egy díszkard átnyújtásával viszonozta, és utalt a két nép barátságát megörökítő versre, amely szerint “magyar és lengyel együtt harcol és együtt issza borát”.

A miniszterelnöki hivatalban rendezett közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor a féléves magyar elnökség három eredményét emelte ki, amelyekre Magyarország különösen büszke lehet: az EU-csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását és az előrehaladást a gazdasági kormányzás megteremtése felé.

A soros elnöki teendőket Magyarországtól átvevő Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk gratulált a magyar elnökség sikeréhez, kijelentve, hogy gyakorlatilag hibátlanul látták el az elnökséget egy nagyon nehéz időszakban. Tusk szerint Magyarország elégedett és büszke lehet a teljesítményére.

Orbán Viktor köszönetet mondott Tusknak, hogy mindig támogatta őt munkájában. Ennek nagy jelentősége van – hangsúlyozta -, mert a két ország “Közép-Európa becsületéért is dolgozik”. A magyar kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás és a növekedés motorja a következő éveken Közép-Európában lesz, ahol már a válság előtt is nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban.

Kérdésre válaszolva Orbán kijelentette, hogy ma a világon korszakváltás történik, és ilyen körülmények között radikálisan felértékelődik, megnő a politikai vezetők szerepe. Ezért Lengyelországnak a féléves elnökségi időszakban sokkal fontosabb szerepe lesz. Ez egyrészt félelmetes, másrészt viszont izgalmas – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik