Nagyvilág

Obama videón figyelte bin Laden likvidálását

Az elnök és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élőben nézte végig az akciót.

A mintegy 40 perces pakisztáni kommandós akcióban lelőtték az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét.

Az elnök és csapata csak nézni tudta az eseményeket, a végrehajtásnak ebben a szakaszában már nem volt módjuk beleszólni a különleges egységek parancsnokainak döntésébe – jelentette hétfőn az amerikai Time magazin internetes oldala.

“Azonosítottuk Geronimót” – jelentette az egyik kommandós. Az ABC televízió szerint az akció végén a rövid amerikai katonai szakzsargonban mindössze ennyi hangzott el: “Geronimo-E KIA.” Ebben a rövid mondatban a “Geronimo” Amerika első számú közellenségét, bin Ladent jelentette, az “E” az angol enemy (ellenség) szó kezdőbetűje volt, a “KIA” pedig annyi tett: killed in action. Vagyis: harcban megölték.

Állva ünnepelték Barack Obama elnököt azon kétpárti törvényhozási vacsorán, melyen Oszama bin Laden likvidálása után rendeztek Washingtonban –adta hírül a Sky News hírportál. Az amerikai elnök demokrata és republikánus politikusok előtt arra kérte képviselőtársait , hogy állítsák helyre a szeptember 11-i terrortámadása után kialakult politikai egységet. Az elmúlt hónapokban intenzíven kritizált elnök láthatóan lendületet merített az al-Kaida vezetőjének kiiktatásából, a hírportál tudósítója pedig azon véleményének adott hangot, hogy az amerikai nép jelenleg kifejezetten erős vezetőt lát benne.

Oszama nem használt élő védőpajzsot

A washingtoni Fehér Ház visszakozott hétfő este azzal a közléssel kapcsolatban, hogy Oszama bin Laden élő pajzsként használt egy nőt, amikor amerikai kommandósok megtámadták.

John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója nem sokkal korábban közölte, hogy az asszony feltehetőleg a terroristavezér egyik felesége volt, és a tűzharc áldozata lett.

Egy meg nem nevezett, magas rangú fehér házi tisztségviselő elmondta: miután az akcióban részt vevő kommandósokat részletesen beszámoltatták a művelet mozzanatairól, kiderült, hogy a szóban forgó asszony nem halt meg, csak megsebesült. A ház egy másik részében halt meg egy asszony lövésektől.

Vizsgálat indul

Pakisztán washingtoni nagykövete szerint Iszlámábád alaposan kivizsgálja, a pakisztáni hírszerző szolgálatok miért nem derítettek fényt arra, hogy Oszama bin Laden Iszlámábád közelében él egy erődítményszerű épületben.

Huszein Hakkani a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva cáfolta azt, hogy bin Ladent támogató rendszer létezett Pakisztánban. A diplomata ugyanakkor tényként kezeli azt, hogy valakik oltalmazták az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét.

A pakisztáni elnök megerősítette, hogy az Oszama bin Laden elleni akciót amerikai katonák hajtották végre, a pakisztániak nem vettek részt benne, s nem is tudtak a terroristavezér hollétéről. Aszif Ali Zardari a Washington Post című amerikai lap véleményoldalán hétfőn megjelent írásában közli: habár a vasárnapi akciót nem közösen hajtották végre, az Egyesült Államok és Pakisztán közötti évtizedes együttműködés és partnerség vezetett el Oszama bin Laden megöléséhez, aki veszélyt jelentett az egész civilizált világra.

Zardari leszögezte, hogy a terrorizmus elleni háború nemcsak az Egyesült Államok harca, hanem ugyanolyan mértékben Pakisztáné is. Felhívta a figyelmet arra, hogy alig néhány órával bin Laden megölése után a tálibok a pakisztáni kormányt tették felelősé háláért, és az iszlámábádi vezetők elleni bosszúra szólítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik