Nagyvilág

Nőt használt élő pajzsként bin Laden

Oszama bin Laden egy nőt használt élő pajzsként a rátörő amerikai kommandósokkal szemben.

Erről John Brennan, az amerikai terrorelhárítás vezetője nyilatkozott a Fehér Házban, hozzátéve, hogy egy nő ennek következtében életét vesztette.

Közben további információk szivárogtak ki a rajtaütésről. Egy a művelet részleteit ismerő amerikai tisztviselő az AP-nek úgy nyilatkozott, bin Laden halála előtt tüzet nyitott az amerikai Navy SEALs különleges egységére, akik támadását viszonozva, egy pontosan leadott sorozattal végeztek vele.

Az AP forrása szerint az éjszaka leple alatt megindított akcióban két tucat, éjjellátóval felszerelt kommandós vett részt. A különlegesen képzett egységek Chinook típusú helikopterekről, kötélen ereszkedtek le bin Laden magas falakkal körülvett pakisztáni búvóhelyére. A kommandósoknak a 40 percen át tartó akció legvégén sikerült likvidálniuk Oszama bin Ladent, akinek testét később egy meg nem nevezett helyen a tengerbe temették.

Később a Fehér Ház terrorista-elhárítási tanácsadója hozzátette, hogy az amerikai egységek az akció előtt bin Laden búvóhelyének pontos másolatában gyakorolták a műveletet.

Barack Obama a hírek szerint múlt hét pénteken adott parancsot a támadás végrehajtására. John Brennan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, a támadás megindítása az egyik legbátrabb döntés volt, amit amerikai elnök a közelmúltban meghozott. Mint mondta: annak ellenére, hogy minden információ arra utalt, hogy bin Laden az épületben bujkál, nem voltak egyértelmű bizonyítékaik erre vonatkozóan.

AJÁNLOTT LINKEK:

Azonosították bin Laden DNS-ét (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik