Nagyvilág

A Pravda megijed Orbántól

Az új alkotmány elfogadásával új szakaszába lépett a magyarországi "kétharmados forradalom", amely a Fidesz tavalyi nagyarányú választási győzelmével kezdődött - írja a Pravda című független szlovák napilap az Orbán alkotmánya ijesztő című kommentárjában szerdán.

Marián Repa, a szerző “úgynevezett húsvéti alkotmánynak” nevezi az új magyar alaptörvényt. Úgy véli: bár Szájer József eldicsekedett, hogy az alkotmány az ő iPad-jén született meg, a dokumentum “dikciójával inkább a 19., semmint a 21. századba illik”, s szövege “tele van nemzeti-keresztény pátosszal”.

Nagyon vitatható a preambulum “Mi, a magyar nemzet tagjai” szóösszetétel is, amellyel a magyar alkotmány – hasonlóan a szlovákhoz – a nemzeti elvet a polgári elv fölé helyezi.

“S ha mindehhez hozzáadjuk az ország vallási hagyományaira, a nemzeti egységre és a Szent István-i korona ezeréves folytonosságára való hivatkozásokat, az eredmény egy patetikus, a 19. század költőihez méltó pamflet” – írja a szerző. Szerinte ezért nem meglepő, hogy a magyar lakosság több mint fele nem ért egyet az új alkotmánnyal.

“Orbán Viktor számára ez lehet az első üzenet a közvéleménytől, hogy kétharmados hatalma nem fog örökké tartani, még annak ellenére sem, hogy mindent megtesz saját pozíciójának bebetonozása érdekében” – olvasható a kommentárban. Repa úgy látja: ebben segíthetnek neki “a hálás külföldi magyarok, akik kettős állampolgárságot szereznek”. “És itt az új magyar alkotmány már kezd minket, Szlovákia szuverenitását is érinteni” – teszi hozzá.

A szerző szerint “a határon túli magyarok sorsa iránti felelősség vállalása” szintén eléggé érthető megfogalmazás arra, hogy felfigyeljünk rá, mit akar ezzel Budapest mondani. Elég lett volna, ha felelősséget érzett volna Budapest a határon túli magyarok iránt.

Ha azt akarjuk, hogy a Duna mindkét oldalán béke és megértés honoljon, a szlovák kormánynak már nem szabad tovább ölbe tett kézzel várakoznia. “Pozsony hallgatását Budapesten úgy értelmezhetnék, hogy csendben egyetért más országok törvényeinek alkalmazásával a mi területünkön. A szlovák kormánynak ezért határozottan Orbán értésére kellene adnia, hogy az “egységes nemzetről” szóló álmok – és mindegy, hogy német, jugoszláv vagy magyar nemzetről van szó – eddig mindig tragikusan végződtek…Ezért határozottan az értésére (Orbán) kell adni, hol végződik korlátlan hatalma” – zárja kommentárját a Pravda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik