Nagyvilág

Segítségre szorulhat a spanyol gazdaság is?

Portugália pénzügyi kisegítése felveti a kérdést: melyik ország lesz a következő, mely pénzügyi mentőövre szorul? A leggyengébb láncszemnek Spanyolország tűnik rekordméretű munkanélküliségével és stagnáló gazdaságával. Bár a strukturális reformok, a spanyol gazdaság nagysága és az eurózónában alacsonynak számító 66 százalékos államadósság alapvetően más arculatot adnak az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának. A múlt heti gazdasági adatok azt mutatják, hogy a spanyoloknak még évekig számolniuk kell a válsággal.

A portugál mentőcsomag szerda esti bejelentése után a nemzetközi pénzpiacok és a sajtó érdeklődésének középpontjába a következő leggyengébb láncszem, a spanyol gazdaság került. Csütörtökön Elena Salgado spanyol gazdasági miniszter próbálta megnyugtatni a befektetőket és az európai politikusokat, Spanyolország gazdasági helyzete alapvetően különbözik ibériai szomszédjától és országának nem lesz szüksége a görög, ír, vagy portugál mentőcsomaghoz hasonló pénzügyi segítségre.

Ugyanakkor nem sok bizakodásra adhat okot a kormány csütörtökön közzétett gazdasági előrejelzése, mely mérsékelt gazdasági növekedést prognosztizál az év végéig. A kormány előrejelzése szerint a 2011-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedés várható a fogyasztás további visszaszorulása mellett. A munkanélküliség csökkenése még lassabb ütemben várható, tekintve, hogy a jelenleg 20,3 százalékos munkanélküliség az év végére 19,8 százalékra fog csökkenni. A kormány további előrejelzése szerint 16 százalékos munkanélküliségi ráta csak 2014-re várható Spanyolországban.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik