Nagyvilág

Vita a koalícóban: felfegyverezzék-e a lázadókat?

Eltér a szövetségesek álláspontja arról, hogy a Líbia ellen elfogadott ENSZ-határozat keretein belül lehetséges-e a Kadhafi-ellenes felkelők felfegyverzése.

Míg Washington már fontolóra vette, Brüsszel, Koppenhága, Róma ellenzi, és London is inkább elutasító. Barack Obama amerikai elnök kedd este az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését.

David Cameron brit kormányfő az angol parlamentben szerdán kijelentette: London szerint a BT 1973. számú határozata “nem szükségszerűen zárja ki a segítségnyújtást azoknak, akik védelmezik a polgári lakosságot Líbiában… Ezért mi nem zárjuk azt ki, de még nem döntöttük el, hogy megtegyük” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

William Hague brit külügyminiszter nem tartja kizártnak azt a forgatókönyvet sem, hogy Moammer Kadhafi száműzetésbe vonul.

Rómában Maurizio Massari olasz külügyi szóvivő elmondta, hogy a felkelők felfegyverzése olyan intézkedés, amely “bizonyosan megosztaná a nemzetközi közösséget”. Steven Vanackere belga külügyminiszter is kizárta, hogy Brüsszel fegyverrel látná el a felkelőket. A dán külügyminiszter kedden este szögezte le, hogy “Koppenhága nem kíván aktívan részt venni a polgárháborúban”.

A líbiai polgári lakosság védelmével megbízott nemzetközi koalíció tagjai közé tartozó Norvégia úgy látja, még nincs itt az ideje az Obama által felvetett – és Franciaország által is támogatott – elképzelésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik