Nagyvilág

London: a beavatkozás addig tart, amíg a lakosság veszélyben van

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a civil lakosságot fenyegetik, de szárazföldi erők bevetéséről nincs szó - mondta a brit védelmi miniszter.

Liam Fox a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és “Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás”, de a jelenlegi katonai akció sikerét az jelenti majd, ha a lakosság “nyugodtan alhat” éjszakánként, annak tudatában, hogy gyermekeit “nem fenyegeti egy ördögi rezsim”.

Fox szerint ha a líbiai rendszer felhagy a polgári lakosság elleni támadásokkal, és felismeri, hogy a konfliktus nem zárulhat számára katonai sikerrel, akkor a beavatkozás “viszonylag gyorsan” véget érhet.

A miniszter a késleltető tényezők között említette ugyanakkor, hogy a rezsim éjszakánként kórházak, mecsetek és lakóházak közvetlen közelében állítja le harckocsijait, tudván, hogy a szövetségesek kerülni akarják a polgári áldozatokat. Több katonai felszerelést is meg lehetne semmisíteni, ha a szövetségesek elfogadnák, hogy “járulékos kárként” civilek halnak meg, a hadikoalíció azonban erre nem hajlandó – tette hozzá Fox.

A miniszter ugyanakkor kizárta szárazföldi erők bevetését, mondván: ezt az ENSZ-határozat külön tiltja. Nagy-Britannia egyébként is több mint tízezer katonát állomásoztat Afganisztánban, és annak lehetőségére is “készül”, hogy Jemenből evakuálni kell a brit állampolgárokat – tette hozzá. Fox ugyanakkor nem részletezte, hogy a jemeni evakuálás milyen brit katonai beavatkozást jelentene.

A brit védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a líbiai hadművelet nem NATO-misszió, hanem “ENSZ-misszió, a NATO logisztikai eszközeinek felhasználásával”. Kijelentette: szeretné, ha még több ország csatlakozna a hadikoalícióhoz katonai eszközökkel, mert akkor még jobban meg lehetne osztani a költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik