Nagyvilág

Pénzért lettek magyarok a szlovákiai romák

Fejenként hét eurót kínál a romáknak Rimaszombat és Királyhelmec környékén két politikai párt, ha a népszámláláskor magyar nemzetiségűeknek vallják magukat.

Erről Frantisek Tanko, a Roma Unió Pártjának elnöke beszélt csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján. Azt azonban, hogy melyik két pártról van szó, nem kívánta megmondani.

Közlése szerint bizonyos emberek “arra bíztatják a romákat, hogy hét euróért vallják magukat magyarnak. Ebből két eurót a közvetítők kapnak, fejenként öt eurót pedig a család”. Kifejtette, hogy a dolog “hasonlóan működik, mint a választások idején, amikor visszaélnek a romák írástudatlanságával”, s a szavazás előtt bizonyos személyek pénzt kínálnak a romáknak a voksokért.

A Roma Unió Pártja a pártelnök szerint áprilisban kampányt indít, amelyben arra bíztatja majd a romákat, vállalják nemzetiségi hovatartozásukat. Tanko felhívta a figyelmet arra, hogy ez nagyon fontos, mert az állami támogatásokat éppen a kisebbségek hivatalos létszáma alapján osszák el.

Frantisek Tanko nyilatkozatára reagálva a Híd magyar-szlovák párt bejelentette, hogy nincs semmi köze az említett dolgokhoz.

Tanko megjegyezte: meg fogják kérni a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot az eseményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik