Nagyvilág

Tízezren hagyták el otthonukat Líbiában

Becslések szerint több tízezren hagyhatták el otthonukat Kelet-Líbiában a harcok miatt.

Ennek elsődleges oka, hogy számos helyen súlyos problémát jelent az alapvető szolgáltatások biztosítása és az élelemellátás is – tájékoztatott az ENSZ szerdán kiadott jelentésében.

A világszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi líbiai humanitárius helyzetről nem állnak rendelkezésre pontos információk. Annyit biztosan lehet tudni, hogy a belpolitikai válság kezdete óta már 335 ezer fölé emelkedett az észak-afrikai országból elmenekültek száma, közülük a legtöbben Tunéziába és Egyiptomba távoztak. Meg nem erősített jelentések szerint további 80 ezer személy hagyta el otthonát.

“A polgári lakosság helyzete a jelenleg is harcok sújtotta Adzsdabijában és a környékbeli településeken, valamint Miszrátában és körzetében súlyos aggodalomra ad okot” – olvasható az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodájának (OCHA) jelentésében. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arról számolt be, hogy számos fekete-afrikai bevándorló nőt erőszakoltak meg vagy raboltak el líbiaiak, illetve a Kadhafi által toborzott nigériai zsoldosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik