Nagyvilág

A NATO támogatja a líbiai hadműveletet

A NATO tagországai megegyeztek abban, hogy haditengerészeti támogatással segítik az ENSZ által elrendelt líbiai fegyverembargót - tudta meg az AFP kedden diplomáciai forrásból.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács “megegyezett abban, hogy tengeri oldalról biztosítja a fegyverembargót” – közölte a neve elhallgatását kérő diplomata. A 28 tagú szövetség képviselői szombat óta folytatnak tárgyalásokat Brüsszelben arról, hogy miként vegyenek részt a francia-brit-amerikai vezetésű koalíció líbiai akcióiban.

A szerepvállalásról eddig elsősorban Franciaország és Törökország ellenállása miatt nem tudott megegyezni a szövetség. Párizs ugyanis attól tart, hogy a NATO-részvétel negatív reakciókat válthatna ki az arab világban, míg Ankara eleve ellenzi az észak-afrikai ország feletti repülésmentes övezet biztosítására indult katonai akciót.

Más tagországok ugyanakkor azt sürgetik, hogy a katonai szövetség vállaljon részt a hadműveletekből. Luxemburg és Dánia már a hétfői tárgyalások előtt nyilatkozott erről, Barack Obama amerikai elnök pedig a megbeszélések után mondta azt, hogy a NATO-nak “inkább napokon, mint heteken belül” részt kellene vennie az akcióban. Norvégia NATO-nagykövete pedig úgy nyilatkozott, hogy országa addig nem engedi repülni a vadászgépeket, amíg egyértelművé nem válik, hogy ki vezeti a hadműveleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik