Nagyvilág

A líbiai lázadók oldalán áll a magyar követség

A felkelők által használt líbiai köztársasági zászló leng az észak-afrikai ország budapesti nagykövetségének épületén.

Ez a zászló volt az ország hivatalos lobogója Líbia 1951-es függetlenséggé válásától Moamer Kadhafi 1969-es hatalomra jutásáig.A líbiai vezető nemcsak új zászlót vezetett be, de 1977-ben az országot is átnevezte Líbiai Arab Szocialista Népi Jamahiriya-ra. Ez utóbbi szót egyébként a “tömegek államának” szokták fordítani, tartalmilag nagyjából a népköztársaságnak felel meg, amelyben Kadhafi felfogása szerint az általa vezetett rendszer egyenlő magával az országgal is. Egyébként az arab ország nagykövetségeit is átnevezték népi irodává Kadhafi uralma alatt.

A Kadhafi-ellenes felkelés február közepi kirobbanása óta használják ismét a köztársasági lobogót a lázadók az országot irányító ezredes zöld színű zászlója helyett.

A Stefánia úti nagykövetségre a napokban került ki a felkelők lobogója, de az itteni diplomaták már korábban – igaz, csak szimbolikusan – átálltak. A tüntetések kirobbanása után nem sokkal körülbelül harminc Magyarországon élő líbiai demonstrált az épületnél, ekkor két követségi dolgozó kijött a nagykövetségről, s közéjük állt.

Magyarorszát továbbra sem csatlakozik a Moammer Kadhafi elleni katonai műveletekhez – mondta kedden Orbán Viktor miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik