Nagyvilág

Növekszik a nyomás a fukushimai reaktorban

Növekedni kezdett a nyomás az erőmű hármas reaktorában, szellőztetni akarnak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a sugárfertőzött élelmiszerek nagyobb gondot okoznak, mint azt korábban gondolták.

Növekedni kezdett a nyomás a Fukushima-1 japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán szakhatóságok azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel – egy külső szelep megnyitásával – oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna – közölte a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese. Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint sikerült az áramellátó rendszerről betáplálni az atomerőmű ötös és hatos reaktorát, amelyeket eddig dízelgenerátorokról üzemeltettek.

Korábban kedvező fejleményekről számoltak be japán tisztségviselők: sikerült helyreállítani az erőmű kettes és egyes reaktorblokkjának a külső villamosenergia-ellátását, s a remények szerint megkezdhetik a reaktorok és az alattuk lévő pihentető medencék hűtését, mihelyt üzembe helyezik a hűtőrendszert, ami azonban még napokig is eltarthat. A cél az, hogy áram alá tudják helyezni a blokkok vezénylőtermeit, és működtetni tudják a világítást. A nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a használt fűtőelemek pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A 33 milliós Nagy-Tokióban a sugárzás szintje jelenleg a megengedett értékek között van, s csökkent a fukushimai atomerőmű közelében is. A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben.

A Honsú sziget északi területén továbbra is zárva van a benzinkutak nagy része. Tokióban és környékén is nagyon nehéz üzemanyaghoz jutni, a kevés néhány órára kinyitó kutaknál legfeljebb 20 liter benzint lehet tankolni. Az átlagos várakozási idő egy-két óra. A kormány utasította a töltőállomások ellátóit, hogy az üzemanyag jelentős részét a mentésben és a kármentesítésben résztvevő járművek számára biztosítsák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték, amikor úgy ítélték meg, hogy a sugárszennyezettség problémája a balesetet szenvedett fukushimai atomerőmű 20-30 kilométeres körzetére korlátozódik. A sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik