Nagyvilág

Visszatért Haitire a volt elnök

Visszatért hazájába, Haitira péntek reggel a karib-tengeri ország volt elnöke, Jean-Bertrand Aristide.

Az 57 éves baloldali populista politikust hét éve mozdították el a hatalomból. Dél-afrikai száműzetésből tért haza a pretoriai kormány repülőgépén két nappal a haiti elnökválasztás második fordulója előtt.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök annak ellenére sem késleltette Aristide hazatérését, hogy Barack Obama amerikai elnök személyesen kérte erre. Washington attól tart, hogy Aristide jelenléte még ingatagabbá teheti a belpolitikai helyzetet Haitiban az elnökválasztás előtt.

Hétéves távolléte ellenére a volt elnök – korábbi katolikus pap – még mindig népszerű a közép-amerikai országban a szegény tömegek körében, ugyanakkor jelenléte megfigyelők szerint nagyon megosztó, ami nem tesz jót az egyébként is feszült belpolitikai helyzetben.

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Mirlande Manigat, Párizsban, a Sorbonne-on végzett 70 éves jogászprofesszor és Michael Martelly, 50 éves énekes méri össze az erejét. Egy friss felmérés szerint előbbinek 46, utóbbinak 51 százalékos a támogatottsága.

Az új elnöknek mindenekelőtt a tavalyi pusztító földrengés utáni újjáépítésre és a korrupció visszaszorítására kell összpontosítania. A világ országai több milliárd dollárt ajánlottak föl Haitinak, de zömük egyelőre vár a folyósítással, mert nem lehetnek biztosak benne, hogy a segély valóban eljut a rendeltetési helyére. Az alig tízmilliós karibi országban több mint egy évvel a földrengés után még mindig több mint 800 ezren laknak sátorban. Haiti a világ egyik legszegényebb országa, a lakosság 80 százaléka nem tud írni-olvasni.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a korábban kétszer is elnökké választott Aristide visszatér-e a politikába. Ő maga nem nyilatkozott erről. Az ügyvédje azt mondta, a volt elnöknek nincsenek ilyen tervei, az oktatásban akar dolgozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik