Nagyvilág

A franciák nem akarnak NATO-beavatkozást

Franciaország megerősítette, hogy nem szeretné, ha a NATO részt venne a Líbiában tervezett katonai intervencióban - közölte pénteken Párizsban a francia külügyi szóvivő, miután az atlanti szövetség jelezte: véglegesíti a "megfelelő fellépés" tervezését Líbia ügyében.

“Franciaország álláspontja a kezdetek óta változatlan” – mondta Bernard Valero. Hozzátette: “Nem gondoljuk, hogy jó jelzés lenne, ha a NATO avatkozna be egy arab országban”.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szövetségesek nem alakítottak ki “politikai álláspontot” egy esetleges NATO-szerepvállalásról az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében történő katonai beavatkozásban.

A NATO-tagállamok képviselői a nap folyamán Brüsszelben megbeszélést folytattak, de diplomáciai források szerint egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatt történő megindításáról.

Közben Alain Juppé külügyminiszter azt közölte, hogy “minden készen áll” a katonai akció megindításához, de a szombati párizsi csúcstalálkozónak előbb “elemeznie” kell a líbiai kormány által meghirdetett tűzszünetet, és “levonnia a következtetéseket”.

“Készen állunk” – mondta Juppé a miniszterelnökkel, Francois Fillonnal folytatott megbeszélését követően. Hozzátette: “A holnapi megbeszélés – amelyen képviselteti magát sok európai ország, az amerikaiak, arab országok, afrikai országok – előbb kiváló alkalom lesz a Kadhafi-rezsim által a tűzszünetről tett nyilatkozatok elemzésére és a következtetések levonására”.

“Ismétlem, minden készen áll. Nem tudok most ennél pontosabb menetrendről beszámolni” – szögezte le a francia diplomácia vezetője.

Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével szombaton kora délután ülésezik a francia elnöki hivatalban – erősítette meg az Elysée-palota az Arab Liga korábban Kairóban tett bejelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik