Nagyvilág

Véres polgárháborútól tart Kadhafi fia

Líbia a polgárháború szélére sodródott és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került - mondta Szaif al-Iszlam Kadhafi.

A líbiai vezető második legidősebb fia elismerte, hogy sok líbiai városban erőszakcselekmények zajlottak, amelyeket azonban a Líbia egységének lerombolását és egy iszlamista köztársaság létrehozását célul kitűző elemek provokáltak ki. Utalt arra is, hogy Bengáziban és más kelet-líbiai városokban a felkelők a hadsereg fegyvereihez jutottak, és több tízezren áramlanak Tripoli felé.

Szaif al-Iszlam Kadhafi ugyanakkor hangoztatta, hogy a hadsereg apja mögött áll, és Moammer Kadhafi irányítja a csatát Tripoliban. “Győzni fogunk, leszámolunk a zendülőkkel” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a hadseregnek most különösen jelentős szerepe van a biztonság megteremtésében, mert Líbia egysége és stabilitása a tét.

Szerinte az áldozatok számát a külföldi média eltúlozta, többször is 84 halottat emlegetett.(Közben a Human Rights Watch emberjogvédő szervezet már 233-ra tette líbiai áldozatok számát.) Szaif al-Iszlam Kadhafi elismerte, hogy követtek el hibákat a katonák és a rendőrök, akik nem voltak felkészülve rá, hogy feldühödött emberekkel szálljanak szembe.

“Líbia válaszúthoz érkezett: vagy megegyezünk még ma a reformokról, vagy nem 84 halálos áldozatot, hanem több ezer embert fogunk siratni, és egész Líbiában patakokban folyik majd a vér” – mondta. Az ifjabb Kadhafi bejelentette: ma összehívják az Általános Népi Kongresszust, vagyis a parlamentet. Az ülésén reformokról, egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozásáról lesz szó.

Közölte, hogy megértette a politikai szervezetek, a szakszervezetek és a jogászok által világosan megfogalmazott követeléseket. Ezek nem jelentenek problémát. Elfogadjuk véleményüket – tette hozzá a 37 éves Szaif al-Iszlam Kadhafi, akiről sokan azt tartják, hogy ő az egyetlen személyiség, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban.

Eközben az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a zavargások a fővárosra, Tripolira is átterjedtek. A szemtanúk beszámolói szerint a biztonsági erők késő este kezdődött akciója során könnygázzal árasztották el a város munkásnegyedének számító Gurgi kerületet, hogy feloszlassák a kormányellenes megmozdulásokat, míg a belvároshoz közel eső Mizran kerületből órákon át hallatszottak a lövések. “Mindehonnan fegyverropogást hallunk, ami a városközpont felé közelít” – mondta vasárnap éjjel az egyik tripoli lakos az AFP-nek. Egyes szemtanúk szerint az akció során a tetőkről mesterlövészek nyitottak tüzet a tüntetőkre.

AJÁNLOTT LINKEK:

A hatalom visszavág: könnygázzal, gumibotokkal, éles lőszerrel (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik