Nagyvilág

Megatüntetés és új miniszterek Egyiptomban

Eddig nem látott kormányellenes tömegdemonstrációt terveznek keddre az egyiptomi ellenzéki erők.

Több tízezer ember tartózkodik Kairó utcáin, sokan az éjszakát is a Tahriri tér környékén töltötték- számolt be az Al-Jazeera hírtelevízió. A CNN értesülése szerint a hetedik napja kitartóan demonstráló egyiptomi tömeg felett helikopterek köröznek, a tiltakozók pedig a kormány távozását követelik.

Időközben kinevezte új kormányának bel-, és pénzügyminiszterét Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. A külföldi befektetők által kedvelt előző pénzügyminisztert, Juszef Butrosz-Gálit állítólag a korrupció elleni küzdelemben nevet szerzett Gaudat al-Malt váltja. Malt ugyanakkor az al-Arabíjja tévécsatorna kérdésére tagadta kinevezését. A tüntetőkkel szembeni könyörtelen fellépéséről ismert Habib al-Adeli előző belügyminiszter helyére Mahmut Vagdi, a kairói bűnügyi nyomozásokat vezető tábornok kerül.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Április 6 elnevezésű ifjúsági szervezet szerint keddre több, mint egymillió embert várnak az utcákra, a tüntetések célja pedig Hoszni Mubarak elnöki székből való távozása lesz. Az aljazeera.net hírportál értesülése szerint hétfő reggel pár száz protestáló szegte meg a hadsereg által elrendelt kijárási tilalmat, akik a kairói Tahrir téren gyülekeztek.

A tiltakozók hangulatát szemmel láthatóan nem csillapította, hogy az elnök politikai és gazdasági reformok meghozatalával bízta meg az új kormányfőt. A hírportál értesülése szerint az egyiptomiak többsége úgy véli, hogy túl késő az ehhez hasonló reformok Mubarak általi bevezetése.

Bizalmas üzenetet küldött Izrael az Egyesült Államoknak és európai országoknak, azt kérve, hogy támogassák Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerének stabilitását, amelynek nagy tiltakozási hullámmal kell szembenéznie – írta hétfői számában a Háárec című izraeli újság.

Az izraeli vezetők a hét végén elküldött üzenetükben hangsúlyozzák, hogy “a Nyugat és az egész Közel-Kelet érdeke az egyiptomi rendszer stabilitásának fenntartása – folytatja a lap. – Ezért fékezni kell a nyilvános bírálatokat Hoszni Mubarak elnökkel szemben.”

A hírt átvevő katonai rádió szerint ez az Egyesült Államoknak és azoknak az európai országoknak a bírálatát jelenti, amelyek már nem támogatják Mubarak elnök kormányzatát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Reng a föld az arab világban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik