Nagyvilág

Schmitt a magyar állampolgárság felvételére biztat

A magyar államfő első hivatalos szlovákiai látogatása során csütörtökön Pozsonyban találkozik a félmilliós magyar kisebbség képviselőivel is.

Schmitt Pál a Pravda című független pozsonyi napilapban csütörtökön megjelent interjújában elmondta: szeretné arra biztatni őket, hogy kapcsolatukat az anyaországgal – amennyiben ez nem ellenkezik országuk előírásaival – erősítsék meg a magyar állampolgárság felvételével is.

“Az önök országa (Szlovákia) az egyetlen, amely nem fogadja pozitívan egy másik ország állampolgárságának a felvételét. Ilyen szempontból – ha az ottani (szlovákiai) magyarok egy kicsit félnek – megértem őket” – jelentette ki a magyar államfő az interjúban.

A kettős állampolgárságot firtató kérdésre továbbá elmondta: bízik abban, hogy Pozsony enyhíti a határon túli magyarok könnyített honosítására való reakcióként tavaly szigorított szlovák állampolgársági törvényt. Schmitt Pál szerint a magyar állampolgárság felvétele nem jelent mást, mint “jogi megerősítését az eddig is létező lelki kapcsolatnak”.

Magyarországnak nincsenek területi követelései szomszédaival szemben – jelentette ki az államfő. “Ez a lehetőség fel sem merült, és ezt minden elődöm és az összes eddigi miniszterelnök többször világosan leszögezte” – fogalmazott a magyar elnök.

Schmitt Pál szerint a médiatörvény ügyében megfogalmazott nemzetközi bírálatok nem fogják beárnyékolni a magyar EU-elnökséget. Mint mondta: a médiatörvénnyel nincs probléma, ezért is írta alá. “Nálunk százszázalékos a sajtószabadság, ugyanolyan, mint az (Európai) Unió bármely országában” – tette hozzá az államfő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kettős állampolgárságért mozdulnak a határon túli magyarok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik