Nagyvilág

Kedden szavazhatnak a START-ról

Már kedden megtarthatják az első próbaszavazást az amerikai szenátusban az oroszokkal kötött új nukleáris leszerelési megállapodásról, a START-egyezményről.

Harry Reid, a demokrata frakció felsőházi vezetője vasárnap este jelentette be, hogy “igazi előrelépés” történt az ellenzékkel folytatott vitában, és reményei szerint sikerül ratifikálni az egyezményt a karácsonyi szünetig. Ha a szenátorok a keddi próbavoksoláson lezárják a vitát, még a hét folyamán sor kerülhet a végső szavazásra is.

A 100 tagú amerikai szövetségi felsőházi szenátusban 67 szenátornak kell a szerződés mellett szavaznia, ahhoz, hogy az törvényerőre emelkedhessen. A demokratáknak ehhez legalább kilenc republikánus szavazatára is szüksége lesz.

“Több hónapos előzetes vizsgálat és egy ötnapos nyílt és élénk vita után itt az idő, hogy továbblépjünk” – mondta Reid. A republikánusok viszont úgy érzik, a jelenlegi törvényhozási időszak utolsó napjainak zsúfolt beosztása nem hagyott elég időt az egyezmény megvitatásának. “Nem fogok a START mellett szavazni. (…) Ha tényleg szeretnék keresztülvinni az egyezményt, jobban tennék, ha újrakezdenék az eljárást az új kongresszusban, mert ez a +béna kacsa+ már a végét járja” – jelentette ki Lindsey Graham republikánus szenátor, akit amúgy a ratifikáció egyik lehetséges támogatójának tartottak.

A demokraták azért ragaszkodnak a szavazás karácsonyi előtti lezárásához, mert a novemberi kongresszusi választások nyomán január elején összeülő, új összetételű szenátusban a többségük 58-42-ről 53-47-re csökken. A START-egyezmény értelmében mind az oroszok, mind az amerikaiak 1550-re csökkentenék a hadászati nukleáris robbanófejek számát a jelenlegi 2200-ról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik