Nagyvilág

Assange high-tech terrorista az alelnök szerint

Az amerikai igazságügy-miniszter keresi Julian Assange jogi felelősségre vonásának módját - közölte vasárnap Joe Biden alelnök.

Bidennel – aki “high-tech terroristának” tartja a titkos amerikai diplomáciai táviratokat nyilvánosságra hozó portál, a WikiLeaks alapítóját – az NBC készített interjút, és a televízió előzetesen, leiratban közölt ebből részleteket.

“Ha ő összeesküdött egy amerikai katonával arra, hogy megszerezzék ezeket a titkos dokumentumokat, akkor az teljesen más elbírálás alá esik, mint ha neki, mint újságírónak átadták volna ezeket” – jelentette ki az alelnök.

A kémkedés elleni, 1917-es amerikai törvény alapján nem lehet felelősségre vonni Assange-ot, mert a WikiLeaks hagyományos médium. Az igazságügy-minisztérium ügyészei más törvényre próbálják meg alapozni a vádat. Megpróbálnak bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy Assange egy összeesküvésben vett részt, vagyis bátorította, esetleg segítette Bradley Manning amerikai közlegényt, akit a titkos dokumentumok továbbításával gyanúsítanak – mondta Biden.

Ha Assange-ot meg lehetne vádolni összeesküvéssel, akkor felelőssé lehetne tenni a nemzetbiztonság elleni támadásért, miközben bizonyítanánk, hogy a hagyományos média szólásszabadságát továbbra is védi az amerikai alkotmány – tette hozzá.

Az El País című spanyol napilap hétfőn megkérdezte Assange véleményét Biden nyilatkozatáról, és ő azt mondta: “az amerikai alelnök szerint terrorizmus kideríteni az igazságot az Egyesült Államokról. A terrorizmus definíciója erőszak alkalmazása politikai célból. Biden kormánya továbbra is zaklatja szervezetünket és a sajtót erőszakos vagy politikai célból. Ki is akkor a terrorista?”

AJÁNLOTT LINKEK:

Furcsaságok a WikiLeaks botrányban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik