Nagyvilág

Washingtontól tart a WikiLeaks alapítója

A WikiLeak alapítója aggodalmának adott hangot, miszerint az Amerikai Egyesült Államok kész vádat emelni ellene – adta hírül az Associated Press hírügynökség.

Julian Assange pénteken egy támogatójának nagy-britanniai otthonában beszélt félelmeiről: a 39 éves ausztrál állampolgár attól tart, hogy az USA igazságügyi vizsgálatot indít ellene, és a titkos amerikai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks ellen.

Assange azonban saját elmondása szerint biztos benne, hogy a WikiLeaks képes lesz ellenállni Washington „pallosának”. A portál atyja továbbra is tagadja az őt vádakat: Svédország két nő bejelentése alapján adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjával, a WikiLeaks-vezér szerint azonban konspirációs eljárásról van szó, amely mögött Washington áll.

A brit hatóságok december 7-én tartóztatták le Assange-t Londonban, majd kedden óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték. Az ausztrál férfi csütörtökön hagyhatta el a londoni bíróságot. A CNN értesülése szerint brit támogatójának suffolki rezidenciáján Assange riporterek előtt úgy fogalmazott: A WikiLeaks hatalmas szerveződés, amely az USA „illegális és agresszív” támadása ellenére folytatni fogja kiszivárogtató akcióit, hozzátéve, hogy eddig mindössze 2000 iratot hoztak nyilvánosságra a birtokukban lévő 250 ezer dokumentum közül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Furcsaságok a WikiLeaks botrányban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik