Nagyvilág

“Módszeresen diszkriminál az USA”

Az Egyesült Államok vonja le az Izraelnek nyújtott támogatásból azt az összeget, amelyekkel az izraeli kormányzat segíti a ciszjordániai zsidó telepeket - javasolta a New York-i központú Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.

A 166 oldalas dokumentum szerint a ciszjordániai palesztin agglomerációkat súlyosan hátrányos megkülönböztetés éri a zsidó telepek javára, amellyel jobb alapszolgáltatásokhoz jutnak az izraeli állami támogatása révén.

“Az Egyesült Államoknak, amely évi 2,75 milliárd dollárral segíti Izraelt, le kellene vonnia ebből a telepek javára eszközölt izraeli beruházások költségeinek megfelelő összeget, azaz 1,4 milliárd dollárt egy (2003-as) tanulmány számításai szerint” – olvasható a jelentésben.

Carroll Bogert HRW-képviselő szerint “a palesztinok módszeres diszkrimináció áldozatai faji, etnikai és nemzeti eredetük miatt, megfosztják őket az áramtól, víztől, iskoláktól és utaktól, míg a szomszédságukban élő zsidó telepesek részesülnek mindezekből a közszolgáltatásokból”.

“Miközben a zsidó telepek prosperálnak, az izraeli ellenőrzés alatt élő palesztinok (…) nemcsak elkülönítettek, nemcsak nem egyenlők, hanem néha még a földjükről és házaikból is elűzik őket” – tette hozzá. A jogvédő szervezet felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy ne legyen cinkosa a nemzetközi jog Izrael általi megsértéseinek, és csökkentse a zsidó államnak nyújtott támogatást.

A HRW szerint “számos amerikai jótékony egyesület adómentesen nyújt jelentős támogatást a telepeseknek”. A szervezet felszólítja az amerikai hatóságokat, “ellenőrizzék, hogy ezek a mentességek megfelelnek-e az Egyesült Államok által vállalt kötelezettségeknek a nemzetközi jog tiszteletben tartására”.

Izrael állam az 1967-es háború óta több mint 130 telepet hozott létre Ciszjordániában, amelyeken jelenleg több mint 300 ezren élnek. További 200 ezer zsidó lakik Jeruzsálem keleti részén, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt, majd bekebelezett, és ahol a palesztinok jövendő államuk fővárosát akarják megteremteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik