Nagyvilág

XVI. Benedek kihallgatta Orbánt

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Orbán Viktor XVI. Benedek pápa. Ezt követően, a miniszterelnök és a magyar delegáció Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkárral is találkozott.

A miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője alkotta delegáció tizenegy óra előtt érkezett meg a Vatikánba.

XVI. Benedek kihallgatta Orbánt 1

Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt, a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa fogadta és a második emeletre kísérte.

Innen a Raffaello festette lodzsákon a vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig. Ott köszöntötte és kezet fogott XVI. Benedek pápa Orbán Viktorral, akit személyesen kísért könyvtárszobája íróasztaláig. Az első szavakat a pápai íróasztalnál váltották: XVI. Benedek Magyarországról kérdezte a kormányfőt angol nyelven, tolmács nélkül.
XVI. Benedek kihallgatta Orbánt 1

A pápai könyvtárszobából Orbán Viktort a szentszéki államtitkárságra várják. A Tarcisio Bertonéval folytatandó megbeszélésen a hivatalos delegáció többi tagja is részt vesz.

XVI. Benedek kihallgatta Orbánt 1

Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban tanácskozó magyar kormány-delegációnak két teológus tagja van és teológus végzettségű a szintén jelen levő Győriványi Gábor szentszéki nagykövet is. A szombat este Rómába érkezett Orbán Viktor vatikáni tárgyalásai után hétfő délután utazik el az olasz fővárosból.
A kormányfő mellett neje, LÉVAI Anikó, balról Sára, Gáspár, Ráhel, Flóra és Róza

A kormányfő mellett neje, LÉVAI Anikó, balról Sára, Gáspár, Ráhel, Flóra és Róza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik